Bergen op ZoomRoutes Bergen op Zoom

 
Stadswandeling vestingstad Bergen op Zoom
Aan de hand van het gidsje Stadswandeling Bergen op Zoom kunt u op eigen gelegenheid de historische binnenstad verkennen. De wandeling voert u langs alle monumenten, restanten vestingswerken en bezienswaardigheden in de stad. Prijs € 2,50 
 
De monumenten zijn geopend van eind april tot eind oktober. Kijk op www.vvvbrabantsewal voor de exacte tijden. 
 
Stadsstenen Familie Speurtocht
Kom je de stad bekijken? Ga dan even langs de VVV voor onze Stadsstenen Familie Speurtocht en ontdek op een andere manier de bijzondere plekjes van de stad.
 
Je zult je niet vervelen, want we hebben grappige zoek-, denk- en doe-opdrachten bedacht waar je ook nog wijzer van wordt! De route loopt dwars door het historische centrum van Bergen op Zoom, dus je komt meteen langs leuke winkeltjes, speelfonteinen, terrassen én twee ijssalons! Je komt natuurlijk ook langs onze monumenten die je kunt ze herkennen aan de Stadsstenenbordjes. Als de deur open is, neem dan gerust een kijkje binnen. Ga je bijvoorbeeld de Peperbus beklimmen, dan heeft Ger nog een leuke verrassing voor je!
 
Het maakt trouwens niet eens uit of je al heel je leven in Bergen op Zoom woont of net ontdekt hebt dat dit stadje bestaat. Met een goeie speurneus en een goed stel hersenen kom je een heel eind. Een goed humeur mag je thuis laten, dat krijg je vanzelf wel tijdens het doen van de opdrachten! Als je de tocht gelopen hebt en alle opdrachten hebt ingevuld, dan laat je de antwoorden nakijken door iemand van de VVV. Wie weet krijg je nog een beloning. Heb je een klein broertje of zusje, neem die gerust mee, er zijn genoeg vragen geschikt voor ‘t kleine grut. De moeilijke vragen zijn voor de grotere wijsneuzen, of je kijkt gewoon hoe slim je ouders of opa en oma wel niet zijn!

De speurtocht kost € 2,50 per kind en is verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom.
Duur: ongeveer 1,5 uur. Geschikt voor nieuwsgierige kinderen van 4-12 jaar.

Garnizoenswandeling
VVV Brabantse Wal heeft de Garnizoenswandeling ontwikkeld in het kader van 800 jaar Bergen op Zoom. De wandeling voert langs gebouwen met een militair verleden.
 
Rijk garnizoensverleden.
Bergen op Zoom heeft een rijk garnizoensverleden. Van 1577 tot 1970 was vestingstad Bergen op Zoom officieel een garnizoensstad. Ruim 400 jaar lang bepaalde de aanwezigheid van militairen het straatbeeld van Bergen op Zoom. In 2000 verlieten de laatste militairen de stad.
Ontwikkeling van de stad
Het garnizoen leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de stad. Veel burgers vonden werk bij het garnizoen en het garnizoen speelde op haar beurt een belangrijke rol in het
verenigingsleven van de stad.
Nieuwe bestemming
Aan de hand van tekst en foto’s leidt de garnizoenswandeling langs de gebouwen met een militair verleden. Tot op de dag van vandaag staan er nog talloze gebouwen die de stad hieraan herinneren. Deze gebouwen hebben nu een andere bestemming zoals een wooncomplex of het Centrum voor de Kunsten.
Verkrijgbaar bij VVV
De Garnizoenswandeling is te verkrijgen bij VVV Brabantse Wal (à € 2,50)
. De wandeling is niet alleen geschikt voor bezoekers van Bergen op Zoom met een militair verleden maar ook voor bewoners die geïnteresseerd zijn in het rijke garnizoensverleden van Bergen op Zoom.

Wandeling Fort de Roovere
’Wandelen over het Aerdige Geback’
Heerlijk wandelen over de forten, langs grachten en voormalige inundatiegebieden. Proef de historie! Download gratis op www.vvvbrabantsewal.nl

Op www.vvvbrabantsewal.nl leest u alles over fietsen & wandelen op de Brabantse Wal en zijn routes te downloaden.