GorinchemGorinchem

Gorinchem: vestingstad in de Hollandse Waterlinie

 

Wandelend door de straten en stegen van de binnenstad of over de vestingwallen, beleef je de sfeer van deze vroegere koopmans- en garnizoensstad. Tientallen monumenten herinneren aan de tijd, dat Gorinchem een centrum van visserij, markten en handel was. Als vesting had de stad een belangrijke plaats in de Hollandse Waterlinie.

 

De Heren van Arkel

Gorinchem is rond het jaar 1000 aan de oevers van de Linge ontstaan als een eenvoudig vissersdorp. Vanaf de 13e eeuw ontwikkelde Gorinchem zich onder het bewind van de Heren van Arkel tot een middeleeuwse stad, die in 1382 stadsrechten kreeg. Vijfendertig jaar later was het gedaan met de macht van de Van Arkels: Gorinchem werd na een stevig gevecht ingelijfd door Holland. Een gevelsteen in de Revetsteeg vertelt over de laatste Van Arkel die sneuvelde in de strijd. De aansluiting bij Holland legde Gorinchem geen windeieren: al snel was het de achtste stad van Holland!

 

Vesting

Aan het eind van de 13e eeuw maakten door palissaden versterkte wallen van de oorspronkelijke nederzetting een vesting. Later werden deze wallen verbeterd met stenen muren en torens. In de 16e eeuw kreeg de stad nieuwe vestingwallen. Het leuke is, dat deze vestingwallen nu nog bijna helemaal intact zijn! Loop over de wallen, ontmoet de molens op de wal, de oude Dalempoort en de Lingesluis die toegang geeft tot de historische Lingehaven. Je kijkt, wandelend in de schaduw van kastanjebomen, uit over rivier, de uiterwaarden èn de binnenstad.

 

Torenklimmen

Het boegbeeld van Gorinchem is de Grote Toren die vanuit de wijde omtrek te zien is. Het bijzondere van deze toren is dat het onderste deel scheef staat, terwijl de bovenste twee delen recht staan. De oorspronkelijke gotische kruiskerk is in 1844 afgebroken om plaats te maken voor het huidige kerkgebouw. Wil je de stad weleens van bovenaf bekijken? Van mei tot en met september kun je elke zaterdag (12.00 en 14.00 uur) met een gids de Grote Toren beklimmen. Op de Grote Markt vind je terrassen, de VVV en het Gorcums Museum, waarin de geschiedenis van vestingstad Gorinchem tot leven komt.
 

Informatie over de vestingstad Gorinchem