GraveRoutes Grave

Fietsroute Herrensitzroute, grensoverschrijdend fietsplezier
Het beste van twee werelden, zo kun je de Herrensitz-fietsroutes samenvatten. Want deze fietsroutes liggen aaneengesloten zowel in Nederland als in Duitsland. Het Duitse woord 'Herrensitz' betekent kasteel, en kastelen en monumenten liggen er dan ook volop langs de route. Er zijn diverse Herrensitz-routes; in één uitgave verkrijgbaar. Maar de vijf Herrensitz-routes in het Land van Cuijk zijn ook los verkrijgbaar:
·        De Groot Graafsche Regio Route (45 km)
·        De 10.000 Bunderroute (60 km)
·        Overambt Route (50 km)
·        Ossenbroek Route (42 km)
·        Land van Cuijk Overdwars (57 km)
De losse uitgaven bevatten kaartmateriaal en een beschrijving van de bezienswaardigheden, fietsverhuur en afstapmogelijkheden langs de route. De routes in Grave, Mill, Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis zijn bebord en sluiten op elkaar aan. De totale Herrensitzroute in Nederland en Duitsland is uitermate geschikt voor een grensoverschrijdende fietsvakantie.

Fietsroute Maas- en Vestingroute

De Landelijke Fietsroute nummer 12, de Maas- en Vestingroute, loopt grofweg van Nijmegen tot Vlaardingen en doet verschillende vestingsteden aan: o.a. Ravenstein, Grave, 's-Hertogenbosch, Heusden en Woudrichem. In het routeboekje is tevens informatie opgenomen over Geertruidenberg, Zaltbommel, Brielle en Gorinchem. 

Wandelroutes
De vestingstad Grave is heerlijk om door te wandelen. Een voorproefje vindt u bij "bezienswaardigheden"op deze site. Er zijn echter nog meer wandelmogelijkheden. De VVV-Grave kan u helpen aan diverse kortere wandelroutes die u door Grave voeren en het mooie achterland. Twee landelijk bekende wandelroutes die door Grave voeren zijn:
·        Het Maas- en Peelliniepad. Dit is een streekpad van ruim 122 kilometer. De wandelroute loopt door de mooiste natuurgebieden die het Land van Cuijk rijk is. De vele bossen, heidegebieden, vennen, rivieren, uiterwaarden, (vesting)stadjes en dorpen doen niet vermoeden dat hier ruim een halve eeuw geleden zwaar gevochten is. Echter de vele 'sporen uit de oorlog' houden de herinnering aan deze periode levend.
·        Streekpad Nijmegen. Dit streekpad is een wandelroute met veel gezichten. Binnen een kort tijdsbestek maakt u kennis met een veelheid aan landschappen: kronkelende dijken en uiterwaarden, rivierduinen in het Land van Maas en Waal, glooiende bossen in het Rijk van Nijmegen en natuurlijk de fraaie vestingstad Grave.

Wandel-, fiets- en struinroute "Anders langs de Maas"
Deze route loopt door een gebied boordevol schatten van cultuurhistorie en natuur. Het totale tracé is circa 70 km lang en loopt van 's-Hertogenbosch via Oss, Ravenstein en Grave naar Cuijk. Door de aanwezigheid van NS-stations en/of goede busverbindingen met o.a. Nijmegen, zijn deze plaatsen uitstekende start- of eindpunten voor zowel een-, twee- of driedaagse wandel-, fiets- en struintochten door een van de mooiste streken van Brabant. Daarnaast zijn er veel overnachtingsmogelijkheden op de route die een meerdaagse tocht mogelijk maken. Ervaar het zelf! Kom ook en ontdek het oude Romeinse en Bataafse grondgebied, en geniet van cultuur en natuur dat dit unieke gebied te bieden heeft.
Lange-afstand fietsbrochure
Fietsroute langs alle vestingsteden met voorbeeldarrangementen en informatie over toeristische informatiepunten