Welkom

Vestingsteden zijn steden die van de 15e tot de 18e eeuw versterkt werden met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Deze moesten de burgerbevolking beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In een aantal Nederlandse vestingsteden zijn deze verdedigingswerken nog goed bewaard beleven. Kom het zelf maar eens bekijken en vooral beléven. De Nederlandse Vestingsteden zetten hun poorten wagenwijd voor u open.
 
Vestingstad Naarden
 

De charme van de Vestingsteden

Vestingsteden werden in het verleden omringd met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken ter bescherming van de burgerbevolking. Er zijn door de eeuwen heen vele indringers geweest, die een stempel op ons land hebben gedrukt. Met name op de steden die een functie in de landsverdediging hadden: De Nederlandse Vestingsteden. Inmiddels zijn de kruitdampen opgetrokken en kan iedereen genieten van de charme van de vestingsteden en hun vestingwerken. Iedere stad vertelt haar eigen verhaal en ademt een eigen sfeer uit. Dit verleden kunt u zelf op veel plekken ontdekken, ervaren en in volle glorie aanschouwen.
 
 

Beleef het zelf!

Ga het bekijken en beleven. De poorten staan wagenwijd voor u open. De Nederlandse Vestingsteden hebben ieder zo hun eigen verhalen en historisch verleden. In de vestingsteden kunt u dit verleden nog op vele plekken ervaren en de verdedigingswerken in volle glorie aanschouwen.
Op deze site vindt u alles wat nodig is om een vestingstad te bezoeken. Wij hopen u snel te mogen ontmoeten!

De vestingsteden

In iedere vestingstad is veel te beleven en iedere stad kent haar eigen charme. Op deze site treft u naast algemene informatie over de vestingsteden een compleet overzicht per stad aan. Hier kunt u alles vinden over bijvoorbeeld bezienswaardigheden, evenementen, activiteiten, arrangementen en nog heel veel meer.
  

 

Nieuws

- Stichting Oude Hollandse Waterlinie

05-02-2018 - Oude Hollandse Waterlinie en de Vereniging Nederlandse Vestingsteden!   lees verder»  


- Historisch spektakel 7 en 8 april in vestingstad Grave!!

04-02-2018 - Kom naar de Vestingstedendagen in Grave.   lees verder»  


- Startschot samenwerking in 2018 van de VNV en de KNAC

18-12-2017 - Startschot voor een samenwerking voor 2018, tussen de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club.    lees verder»  


Brielle - Beleef het 1 Aprilfeest in Brielle!

01-04-2017 - Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 april Brielle in, ‘in naam van Oranje’. Elk jaar rond 1 april is het druk in Brielle, want dan wordt dit heuglijke feit uitgebreid gevierd. De straten zijn uitgedost in 16de-eeuwse sferen en het spel om de sleutel van de stad wordt nagespeeld door de enthousiaste bevolking. Natuurlijk genieten burgers en soldaten naderhand gezamenlijk van heerlijk geuzenbier in de ‘taveernen van Den Briel’.   lees verder»  


Geertruidenberg - Vestingstedendagen 2017

14-10-2016 - Knallende kanonnen en musketten, kruitdampen, kletterende zwaarden, vervaarlijk puntige pieken en zwaaiende vaandels. De Nederlandse Vestingstedendagen vinden plaats in Geertruidenberg tijdens het Pinksterweekend van 3 t/m 5 juni 2017.   lees verder»  


Bergen op Zoom - Kijk voor nieuws op www.vvvbrabantsewal.nl

29-10-2015 -   lees verder»  


Meer nieuws»

Activiteiten

01-01-2017 - 31-12-2018
Het complete evenementen-overzicht leest u op www.vvvbrabantsewal.nl »

01-04-2018
1 April viering : 'Op 1 April verloor Alva zijn bril (Den Briel)' »

07-04-2018 - 09-04-2018
Vestingstedendagen in Grave »

30-06-2018
Brielle achter de Voordeur »

Alle activiteiten »