Bezienswaardigheden (tip)

Terug naar ontdekken

Grave - Kanonnen aan de Maaskade

In een rondeel aan de Maaskade staan twee bronzen kanonnen. Deze kanonnen dateren uit de tijd dat Napoleontische troepen Grave hadden bezet. De kanonnen dragen beide een naam, namelijk L'intriguant (gemaakt in 1778) en Le Partisan (gemaakt in 1787). De kanonnen zijn gemaakt door de Fransman J. Berenger. Het gewicht van de bronzen kanonnen bedraagt ca. 3.280 kg. De kanonnen zijn zogenaamde voorladers waarbij het kaliber (de kogelmiddellijn) 12 centimeter lang is. De kanonnen zijn geplaatst op ijzeren affuiten.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog stonden er langs de Maaskade nog 23 Franse kanonnen. Ondanks de neutraliteit van Nederland in die tijd, moest toch het wapenarsenaal op peil gehouden worden. Maar omdat er te weinig brons was, werden in verschillende vestingsteden in Nederland, waaronder Grave, alle oude kanonnen opgehaald en omgesmolten. Als pleister op de wond kreeg Grave toen deze twee Franse kanonnen cadeau.

Het officieel afschieten van de kanonnen vond voor het laatst plaats in 1930. Tot die tijd werden de kanonnen nog afgeschoten als waarschuwing, dat binnen één dag de Beersche Overlaat (een kunstmatige overloop in de dijk ter hoogte van het dorp Beers) in werking zou treden. Hierdoor liepen de landerijen rond de stad Grave onder water. Het kanonschot was een teken voor de boeren, dat het vee binnengehaald moest worden.

Tegenwoordig worden de kanonnen alleen nog tijdens speciale, feestelijke gelegenheden afgeschoten.