Bezienswaardigheden (tip)

Terug naar ontdekken

Hulst - Stadsmolen

De stadsmolen is een zeer fraaie, ronde stenen stellingmolen met bovenkruier welke functioneert als korenmolen en is diverse malen is gerestaureerd. Hij is gelegen aan het Molenbolwerk. Naar verluidt zouden zich hier nog fluistergangen bevinden.

De hoogte van de stelling (omloop) bedraagt acht meter.
De vlucht (de lengte van de wieken) is 24,26 meter.
De molen beschikt over twee koppelmaalstenen.
De molen is tot in de jaren '30 in bedrijf geweest, zij het de laatste jaren met een gasmotor.

Na 1940 raakte de molen zwaar in verval. In 1944 werd de stelling gesloopt. Tot overmaat van ramp sloeg in 1954 de bliksem in en brak er brand uit.

Dankzij de inzet van het toenmalige gemeentebestuur kon de molen in 1956 worden gerestaureerd.
Door deze restauratie werd de molen uitwendig in oude glorie hersteld en kreeg de naam Stadsmolen. Hij was immers eigendom van de stad.

In 1976 besloot de gemeenteraad om de molen, waaraan zich enkel ernstige gebreken hadden geopenbaard, te laten restaureren. Deze restauratie werd in 1979 afgerond. Sinds 1984 wordt aan de Stadsmolen jaarlijks onderhoud gepleegd. In 1992 werden opnieuw restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

Type: Molen
Subtype: Stellingmolen
Datering: 1792
Oorspr. functie:Molen
Huidige functie:Molen

De stadsmolen is in het seizoen iedere zondagmiddag te bezichtigen. Op andere dagen kunt u de molen bezoeken met een gids. Hiervoor dient u op voorhand een afspraak te maken bij het VVV kantoor.