Bezienswaardigheden (tip)

Terug naar ontdekken

Bergen op Zoom - Fort de Roovere

Fort de Roovere is de grootste van de vier forten op de West Brabantse Waterlinie en is vernoemd naar Pompejus de Roovere. De omtrek van Fort de Roovere bedraagt 840 meter, met een binnenterrein van 100 x 100 meter. De wallen zijn acht tot tien meter hoog en de gracht is anderhalve meter diep. Fort de Roovere is het best bewaard gebleven.
 
Toen de forten nog in gebruik waren voor de verdediging, waren de binnenterreinen bebouwd. De soldaten verbleven in houten barakken en er zijn aanwijzingen dat in een barak een kerkje was ondergebracht. Op de terre stond ook een stenen kruithuis. De commandant woonde in een stenen huis, de commandantwoning op Fort de Roovere.
 
Dit fort is in 2010 het meest hersteld naar de vorm zoals die in 1628 en na 1747 was. In de binnen- en de buitengracht is het water teruggebracht. De ingang van het fort ligt aan de Ligneweg, maar speciaal voor wandelaars is aan de kant van de oostwal van het fort een loopgraaf door het water aangebracht. Wandelaars kunnen daardoor in de zomermaanden door de gracht lopen, zonder natte voeten te krijgen. Deze doorsteek is historisch en vestingbouwkundig niet verantwoord, maar ze voegt wel een bijzonder aansprekend element toe aan de beleving van de linie. De loopgraafbrug heeft in 2011 de Architectuurprijs van de BNA, regio Zuid gewonnen. In 2012 werd de brug genomineerd voor de Houtarchitectuurprijs en sleepte in 2013 de Nederlandse Bouwprijs in de wacht. Op het verlanglijstje staat nog een uitkijktoren op Fort de Roovere.

Er is een wandeling over het fort uitgezet en op bepaalde tijden zijn er rondleidingen o.l.v. een gids. Groepen kunnen op aanvraag o.l.v. een gids het gehele jaar het gebied verkennen. Bel met VVV Brabantse Wal 0164 277 482 of kijk op www.vvvbrabantsewal.nl voor alle info.