Arrangementen

Terug naar ontdekken

Geertruidenberg - Uit in de gemeente Geertruidenberg

Bel of mail even naar het VVV-Geertruidenberg, zij sturen u graag de arrangementenfolder 'Uit in de gemeente Geertruidenberg' toe.

VVV-Geertruidenberg, Markt 46, Geertruidenberg, telefoonnummer 0162-517 689, email: mailto:vvv@geertruidenbergdigitaal.nl

Een dagje uit
Niets is gezelliger dan er met uw vereniging, uw familie, de collega's van het werk of met vrienden eens lekker een dagje er op uit te trekken. Met deze informatie nodigen wij u uit te komen genieten van alles wat de gemeente Geertruidenberg u te bieden heeft. Of u nu op zoek bent naar een culturele, recreatieve of sportieve invulling van uw dagtocht, we hebben het allemaal in huis. Uw dag wordt bovendien extra feestelijk als de inwendige mens niet wordt vergeten. Geen enkele probleem, onze horecazaken kunnen u in iedere prijsklasse rijkelijk voorzien van lekkere dingen.
 
Drievoudig genieten
In de gemeente Geertruidenberg zijn de afstanden klein. De kernen Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer liggen aan weerszijde van rivier De Donge. De oude vestingstad Geertruidenberg laat u op en rond het eeuwenoude marktplein het rijke verleden proeven. Het gemoedelijke, gezellige dynamische Raamsdonksveer heeft meer dan gemiddelde voorzieningen. Op slechts enkele minuten afstand ligt het landelijke Raamsdonk, een hechte rustieke agrarische kern met karakteristieke Langstraat boerderijen en een verrassend landgoed.
 
Uw eigen programma
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Binnen uw beschikbare tijd kiest u één of meerdere onderdelen uit ons aanbod. Zo stelt u zelf een passend dagprogramma samen. Uiteraard is het VVV-Geertruidenberg graag bereid u daarbij behulpzaam te zijn.
 
Zo reserveert u zonder problemen
U kunt het VVV-Geertruidenberg schrijven, bellen, faxen of e-mailen. Voor de goede gang van zaken en een gerust gevoel voor uzelf, is het wenselijk dat u minimaal 2 weken vooraf contact  opneemt om alles te regelen.

Mogelijkheden

  • Op Verkenning
  • Stadswandeling
  • Rondleiding Stadhuis
  • Rondleiding Geertruidskerk
  • Torenbeklimming Geertruidskerk
  • Bezoek/rondleiding Museum de Roos
  • Cultuurhistorische Fietstocht
Op Verkenning
De gidsen van het VVV-Geertruidenberg hebben allemaal hun hart verpand aan de historie van Geertruidenberg. Dat merkt u direct als u met hen meegaat op ontdekkingstocht, te voet, op de fiets of misschien zelfs op de step.
 
Stadswandeling
Over het verleden van Hollands oudste stad Geertruidenberg valt veel te vertellen. De monumenten en de verdedigingswerken, waarlangs de gids u rondleidt, geven daar alle aanleiding toe. Het grote, eeuwenoude marktplein, omzoomd door een dubbele rij leilinden en vele historische panden laat u de sfeer proeven van het handelscentrum dat Geertruidenberg in de late middeleeuwen was. Bolwerken, ravelijnen en grachten verhalen over de latere rol als grensvesting tussen Holland en Brabant.
 
Rondleiding Stadhuis
Het zal u niet verbazen, het voormalige stadhuis van Geertruidenberg is prominent gelegen aan de markt. Eeuwenlang was dit de plaats van waaruit de stad bestuurd werd. De 18e eeuwse gevel met trappenbordes heeft een bekroning met het beeld van Vrouwe Justitia. Dat herinnert aan de tijd dat er in dit pand, in de Vierschaar, recht werd gesproken.
 
Rondleiding Geertruidskerk
De bouwgeschiedenis van deze kerk gaat terug naar ca. 1200. Door de eeuwen heen hebben perioden van bloei, maar ook branden en oorlogen de kerk vele gedaanten gegeven. In de laatste decennia van de 20e eeuw is zowel het in- als het exterieur in volle glorie gerestaureerd. Unieke rouw- en tekstborden, verbonden met de geschiedenis van de stad, de bouwrelicten en de nooit voltooide crypte geven een bijzondere inhoud aan een rondleiding door de kek.
 
Torenbeklimming Geertruidskerk
Een hele klim, maar eenmaal boven op de toren van de Geertruidskerk hebt u een prachtig zicht op de stad en krijgt u een goed beeld van de vestingwerken. Bij helder weer zijn er bovendien herkenningspunten tot in de verre omgeving. Tijdens uw klim maakt u kennis met de geschiedenis van deze toren en de klokken uit 1447 en 1647. Als u het treft hoort u van nabij hoe het carillon haar tonen over de stad laat klinken.
 
Bezoek/rondleiding Museum de Roos
Een bezoek aan museum de Roos, gevestigd in een 14e eeuws pand aan de Markt in Geertruidenberg, kan een passend begin of afsluiting van de stadswandeling zijn, of is goed te combineren met een ander cultuurhistorische mogelijkheid. In vele facetten toont het museum op fraaie wijze de geschiedenis van Geertruidenberg.
 
Cultuurhistorische Fietstocht
Op de fiets, langs historische, maar ook pittoreske plekjes in de gemeente Geertruidenberg. Niet alleen de kern Geertruidenberg, maar ook Raamsdonksveer en Raamsdonk vormen 'een levend stukje historie'. De tocht is ongeveer 20 kilometer lang. De gids stopt regelmatig om u attent te maken op allerlei wetenswaardigheden.

Wat zeker ook de moeite waard is om een bezoek te brengen

Landgoed 'Het Broeck'
Landgoed 'Het Broeck' heeft binnen haar poort een rijtuigmuseum 'De Koetserij' met authentiek gerestaureerde rijtuigen uit de periode 1865-1910. Het museum wordt omringd door 15.000m2 tuin met beeldhouwkunst en een getrouwe kopie van de koningstuin van Het Loo.
 
Museum De Roos
Hollands oudste stad Geertruidenberg staat centraal in Museum De Roos. Op de begane grond vindt u een presentatie over de kerkelijke en wereldlijke historie van de stad. Maquettes tonen de ontwikkeling van de vesting. In de kelder zijn archeologische bodemvondsten tentoongesteld. Op de eerste verdieping is werk van historische Bergse Kunstenaars te bewonderen.
 
Veers Erfgoed
In 'Het Fruithuisje' is een expositie over het verleden van Raamsdonksveer te bewonderen. U kunt er zien hoe de mensen in de vooroorlogse jaren leefden. Zo is er een rietmattenschuur en een huiskamertje van een arbeiderswoning op het Sandoel. In de expositie ontbreekt het niet aan foto's, zodat u een beeld krijgt van het Veers verleden.
 
Lambertuskerk, parel in het landschap
De Lambertuskerk is een monumentaal gebouw op een historische plek in een landelijke omgeving. De kerk is beperkt opengesteld voor publiek voor de exacte data en meer informatie verwijzen wij u naar de website.
 
Molen 'De Onvermoeide'
Tijdens een bezoek aan deze prachtige uit 1890 daterende stellingkorenmolen 'De Onvermoeide' in Raamsdonksveer, krijgt u uitgebreid uitleg over de werking van de molen. Als de wind het toelaat wordt er een interessante demonstratie gegeven. In de molen wordt tarwe tot meel gemalen dat in kleine zakjes te koop is.
0162-515565
 
Optreden Bergsche Battery
De Bergsche Battery is een verdedigingsleger uit 1593, ten tijde van het beleg van Geertruidenberg onder de roemruchtige leiding van Prins Maurits. Met piekeniers, musketiers, vaandelwacht en door het afschieten van kanonnen en musketten geeft deze groep demonstraties over het leven in en de verdediging van de stad in de 16e eeuw.
 
Skate Eventures
Skate Eventures maakt skate- en stepevenementen op maat, zoals skaten op school, bedrijfsuitstapjes, personeelsactiviteiten en kinderfeestjes. Daarbij werken zij met gediplomeerde instructeurs, perfect onderhouden materiaal en volledige bescherming.

Jachthaven Hermenzeil, www.hermenzeil.nl

Enkele horecagelegenheden uit de gemeente Geertruidenberg:

Zuz & Zooz, www.zuzenzooz.nl
Bergsch Backhuys, www.bergschbackhuys.nl
Timmy's, www.timmys.nl
Boelies eten & drinken, Boelaars zalencentrum, www.boelaarszalencentrum.nl
Tapperij Huis Ten Bos, www.tapperijhuistenbos.nl
Hotel Café 'D'n Berg', www.hoteldemunt.nl
In de Vijf Sinnen, Engelse Lunchroom, www.inndevijfsinnen.nl
T & Espresso, www.t-espresso.nl
De Vrije Valk, www.devrijevalk.tk