Arrangementen

Terug naar ontdekken

Geertruidenberg - Stadswandeling Geertruidenberg

Op verkenning


De gidsen van het VVV-Geertruidenberg hebben allemaal hun hart verpand aan de historie van Geertruidenberg. Dat merkt u direct als u met hen meegaat op ontdekkingstocht.

Stadswandeling
Over het verleden van Hollands oudste stad Geertruidenberg valt veel te vertellen. De monumenten en de verdedigingswerken, waarlangs de gids u rondleidt, geven daar alle aanleiding toe. Het grote, eeuwenoude marktplein, omzoomd door een dubbele rij leilinden en vele historische panden laat u de sfeer proeven van het handelscentrum dat Geertruidenberg in de late middeleeuwen was. Bolwerken, ravelijnen en grachten verhalen over de latere rol als grensvesting tussen Holland en Brabant.
 
Rondleiding Stadhuis
Het zal u niet verbazen, het voormalige stadhuis van Geertruidenberg is prominent gelegen aan de markt. Eeuwenlang was dit de plaats van waaruit de stad bestuurd werd. De 18e eeuwse gevel met trappenbordes heeft een bekroning met het beeld van Vrouwe Justitia. Dat herinnert aan de tijd dat er in dit pand, in de Vierschaar, recht werd gesproken.
 
Rondleiding Geertruidskerk
De bouwgeschiedenis van deze kerk gaat terug naar ca. 1200. Door de eeuwen heen hebben perioden van bloei, maar ook branden en oorlogen de kerk vele gedaanten gegeven. In de laatste decennia van de 20e eeuw is zowel het in- als het exterieur in volle glorie gerestaureerd. Unieke rouw- en tekstborden, verbonden met de geschiedenis van de stad, de bouwrelicten en de nooit voltooide crypte geven een bijzondere inhoud aan een rondleiding door de kerk.
 
Torenbeklimming Geertruidskerk
Een hele klim, maar eenmaal boven op de toren van de Geertruidskerk hebt u een prachtig zicht op de stad en krijgt u een goed beeld van de vestingwerken. Bij helder weer zijn er bovendien herkenningspunten tot in de verre omgeving. Tijdens uw klim maakt u kennis met de geschiedenis van deze toren en de klokken uit 1447 en 1647. Als u het treft hoort u van nabij hoe het carillon haar tonen over de stad laat klinken.
 
Voor meer informatie of boekingen:
VVV-agentschap Geertruidenberg
Markt 46 te Geertruidenberg
0162-517689